شنبلیله


نام علمی: Trigonella foenum-graceum


نام ترکی: بوی اوتی / گول دفنه



برگ و دانه شنبليله كاربرد دارويي دارد. برگ آن ملين، مدر، روان کننده ادرار و خون قاعدگی و مقوی ریه­ ها است. هم چنين براي تقويت مو، درد كمر، سرفه، ورم طحال و كبد، قطره قطره ادرار كردن مفيد است. تخم شنبليله از نظر درماني قسمت مهم گياه است که ملين و مقوي ريه است. دم كرده­ ي آن با عسل براي سرفه، زخم معده، روده، ضعف معده، تنگي نفس، سختي تنفس، بواسير و ورم هاي داخلي مفيد است. ضماد آن براي ورم ­هاي سفت و سخت خارجي و داخلي، لكه هاي سرخ روي صورت و دست، كجي ناخن، سوختگي آتش و جلوگيري از ريزش مو و ساير بيماري ­هاي مربوط به پوست مفيد است. نشستن در آب حاصل از دم كرده­ ي شنبليله در تسهيل درد زايمان موثر است. شنبليله چاق كننده است و اشتها را تحريك مي ­كند. لعاب تخم آن با روغن گل ترک ­های ناشی از سرما را برطرف می ­کند. شستن سر با آب دم کرده ­ی آن برطرف کننده شوره و خارش سر است و مخلوط روغنش با شمع برای سوختگی و ترک ناشی از سرما مفید است. به سبب مواد مغذی که در دانه شنبلیله موجود است، مصرف آن مقوی بدن است و برای بیماران مسلول از نظر رفع ضعف نتیجه ­ی خوبی داده است.

مضرات: افراط در خوردن شنبليله تهوع ­آور، مضر بیضه و ایجاد کننده سر درد است و از این نظر باید با سکنجبین ترش و انیسون خورده شود. همچنین مصرف تخم شنبلیله برای جلوگیری از لاغر شدن در مبتلایان به بیماری قند بسیار موثر است. در فصل بهار در باغات سبزی کشت می ­شود.

 

نویسنده: مریم عیدی

 ۱۳۹۴/۱۱/۵ ه‍.ش.

 ۱۹:۱۷:۴۴