خرفه                        


نام علمی: Portulaca oleracea      


نام ترکی: جنجلق، پروینه



گياه خرفه حاوي ويتامين C است و خاصيت آنتي اكسيدان و ضد سرطان دارد. برگ هاي خرفه به عنوان ضد خونريزي و نيز قطع خونريزي ها مورد استفاده قرار مي­گيرد. برگ و ساقه خرفه جهت تسکین صفرا، رفع تب هاي صفراوي، رفع عطش، دفع سنگ مثانه، عفونت ريه ها، سرفه، سوزش مجاري ادراري و مثانه، بواسير، كنترل ترشح ادرار در بيماران ديابتي و رفع سردرد بسيار مفيد است. عصاره­ ي گياه با برگ هاي له شده براي ترميم و التيام زخم و بيماري هاي پوستي موثر است و در برطرف كردن عوارض گزيدگي حشرات و آبسه نيز مفيد است. تخم گياه ضد كرم كدو است و گرد برگ و ساقه ي خشك شده ي خرفه براي درمان زخم هاي دهان كاربرد دارد. ضماد برگ و ساقه ­ي آن با روغن گل سرخ براي تسكين سردرد، سوختگي آتش و ورم ها مفيد است. ضماد برگ و ساقه به همراه حنا براي پيسي استفاده مي­ شود. ضماد ريشه­ ي آن براي زگيل بهتر از خود گياه است. اگر خرفه پخته شود و با کمی پیاز و روغن سرخ شده و خورده شود، برای قطع اسهال صفراوی، تقویت روده ­ها و تب­های گرم بسیار نافع است. اگر برگ و ساقه­ ی سبز آن را مانند سالاد و با سرکه بخورند برای درد کلیه بسیار نافع است. از عصاره­ ی آن برای التهاب­ های گرم چشم با مالیدن در محل ملتهب استفاده می­ شود.

مضرات:  افراط در خوردن باعث كاهش بينايي و كاهش اشتها می­ شود.

 این گیاه در حاشیه باغات، مزارع چغندر، برخی مزارع دیم نخود و عدس  و در داخل شهرها نیز در داخل پارکها و فضاهای سبز شهری دیده می شود.



نویسنده: مریم عیدی

 ۱۳۹۴/۱۱/۱۰ ه‍.ش.