پنیرک


نام علمی: Malva parviflora  

نام ترکی: امن کومنجی، دومه

جوشانده گل پنیرک انسداد حاصله از اخلاط سینه را برطرف می کند. مبتلایان به یبوست باید صبحها قبل از ناشتا یک یا دو فنجان دمکرده گل پنیرک با یک قاشق چای خوری عسل خالص بخورند. دمکرده گلهای پنیرک به مقدار ده تا بیست گرم در یک لیتر آب در مورد مبتلایان به برونشیت، سرفه های شدید، ورم کلیه، اسهال خونی و عفونت مثانه مفید است. گلهای این گیاه بیشتر مورد استفاده قرار می­گیرد که تسکین دهنده سرفه، خلط آور و ملین است. برای رفع تحریکات و تورم ها به صورت غرغره، شست و شو، تزریق و لوسیون بکار می رود و مصرف آن به صورت غرغره بویژه برای بهبود آنژین مناسب است. ریشه، گل و برگ پنیرک را بعنوان نرم کننده سینه و شکم بکار می برند و برای معالجه زکام، گرفتگی صدا و گلو درد مصرف می نمایند. تخم پنیرک مسهلی قوی است و اخلاط را از معده خارج می کند و گرفتگی روده ها را باز می نمایند. جوشانده آب تخم پنیرک با شکر، اخلاط سوخته را از امعا خارج می نماید. ضماد آن ورم را از بین می برد و درد را تسکین می­دهد و ضد سم عقرب می باشد. تقریباً همیشه به شکل دم کرده برای کمپرس کردن آبسه ها، کورکها، جوشها و غیره مصرف می شود. بندرت از راه خوراکی بعنوان یک مسهل ملایم استفاده می شود. پنیرک بهترین  پاک کننده صورت است و مصرف این گیاه را برای رفع نهایی آکنه، درمان جوشهای سرخ رنگ صورت و از بین بردن لکه های قهوه ای رنگ آن که در صورت سال خوردگان ظاهر می شود، توصیه کرده اند. این گیاه ضمنا یبوست و ورم اندامهای حساس زنان را رفع می کند.  قرار دادن ضماد برگها و ریشه پنیرک در ناحیه ای که در اثر نقرس یا روماتیسم درد می کند، فوراً درد را تسکین می­دهد. پنیرک و گونه های مختلف آن مدر است و در غالب بیماری های با منشا التهاب و تورم اعضای بدن می تواند مورد مصرف واقع شود. در استعمال خارجی ریشه و برگ له شده پنیرک جهت رفع التهاب های سطحی بدن موثر است. جوشانده حاصله از برگ و گل پنیرک به صورت غرغره در رفع تحریکات مخاط دهان آنژین و غیره اثر مفید دارد و تنقیه جوشانده آن دل پیچه را تسکین می دهد.  این گیاه در مناطق مختلف استان در مزارع غلات، مراتع، زمینهای بایر و در شهرها نیز در پای دیوارها، پارکها و فضاهای سبز شهری به وفور به چشم می خورد.


نویسنده: فرحناز رضاپور
 2/1/2016
 12:53:17 AM