قره قاط یا سیاه گیله  


 نام علمی: Vaccinium arctostaphylos    


  •  نام ترکی: قره قاط

  • میوه قره قاط برای قطع خونریزی از سینه مفید است. دم کرده برگ و میوه آن برای درمان بیماری قند، فشار خون و در مورد تورم قولون و رفع اسهال مفید است. .برگ این گیاه مدر، قابض، ضد عفونی کننده و پایین آورنده قند خون است و در درمان اسهال های ساده و خونی، سرفه و تهوع، احساس چنگ زدگی در معده، بی اختیاری دفع ادرار در اطفال و بیماری پوستی دیر علاج، ناراحتی های مزمن مخاطی مثانه و مجرای ادرار مفید است. میوه آن در تنظیم عمل دفع و جلوگیری از عفونی شدن مواد دفعی در مبتلایان به بواسیر نقش دارد. همچنین میوه قابض، مدر، اشتها آور و ضد نفخ بوده و برای قطع لکه های خونی در فواصل عادت ماهیانه مفید است. در استعمال خارج جوشانده غلیظ­تر برگ را برای تسکین و التیام سوختگی در بیماری های پوست مصرف می کنند. میوه پخته و جوشانده حاصل از میوه پخته آن، برای کاهش ورم روده و بیماری های عفونی روده مفید بوده و کمی ملین و در تنظیم عمل دفع در مبتلایان به بواسیر کمک می کند. ضماد پخته آن در بهبود ناراحتی های جلدی و رفع خارش پوست بسیار موثر است. بویژه در سرفه، تهوع، درد معده، کم کاری روده و مثانه، اسهال و ناتوانی کودکان در نگهداری ادرار تاثیر شفابخشی دارد. در استعمال خارجی برای ضدعفونی کردن دهان (بصورت غرغره کردن)، رفع ورم چشم (بصورت قطره چشم) و درمان بیماری پوستی مثل جوش، زخم و سوختگی به کار می رود. ریشه آن جهت ضد عفونی کردن زخم ها و تسریع التیام آنها مصرف می شود. جوشانده میوه جهت رفع سرماخوردگی و گرفتگی بینی، کاهش فشار خون و چربی خون مفید است. قره قاط اردبیلی که گونه اصلی در ایران است در جنگلهای خلخال، اسالم و ارتفاعات اردبیل یافت می شود که متاسفانه در حال انقراض است

نویسنده: سیده یلدا رئیسی ساداتی

1394/11/14