در طب سنتی شهرستان بیله سوار گیاهان زیر به روش هایی که ذکر شده است، مورد استفاده در مانی قرار می گیرند.




آویشن : دم کرده برگ آویشن مسکن، مفرح، تقویت کننده معده و ضد عفونت، التهاب و سرماخوردگی می باشد. این گیاه در مناطق کوهستانی (خروسلو-ارشق)، ییلاق و مناطق سردسیر، شیراز و آذربایجان در اوایل تابستان و اواخر بهار (اردیبهشت و خرداد) میروید.

پونه (یارپوز) : دم کرده و جوشانده برگ پونه برای درمان درد شکم، گلو درد و سرماخوردگی مفید بوده و جهت رفع عفونت به کار می رود. این گیاه در مناطق کوهستانی، کوه های آذربایجان (خروسلو) مغان، بَرزَند گرمی و ییلاق از خرداد تا آخر تابستان و اواخر بهار میروید.

گزنه: جوشانده برگ این گیاه برای درمان بیماری قند خون و تنگی نفس مفید بوده و باعث آرامش اعصاب می گردد. گزنه در جنگل، مناطق کوهستانی و ییلاق در زمان بهار و تابستان میروید.

قانقال: مصرف خام میوه، دانه و ریشه این گیاه برای درمان بیماری کلیه و شست و شوی کلیه و مجاری ادرار مفید و موثر می باشد. همچنین ساقه و گل کنگر بصورت خام برای پیشگیری از بیماری های قلبی و قند (دیابت) بکار می رود. قانقال در مناطق کوهستانی و همه مناطق اردبیل در اوایل بهار و تا اواخر تابستان می روید.

به (هِیوا): جوشانده و دم کرده برگ به برای بهبود زخم معده و تقویت اعصاب موثر می باشد.

انجیر: مصرف خام میوه انجیرمسهل غذا بوده و برای تسهیل گوارش مناسب می باشد و برای تسکین درد شکم و معده مفید است.

گردو: دم کرده برگ این گیاه را برای کاهش تب، قند خون و ورم و دردهای مفاصل ناشی از سردی مصرف می کنند. درختان گردو در همه مناطق فصل بهار می رویند.

زیتون: دم کرده برگ این گیاه برای کاهش قند خون و کاهش تب مورد استفاده قرار می گیرد. زیتون اکثرا در همه مناطق در فصل های بهار و تابستان میرویند

اسفناج کوهی (شومین): مصرف خام و پخته برگ این گیاه برای درمان بیماری کم خونی و بهبود آن مفید می باشد. شومین در مناطق کوهستانی و مغان فصل تابستان میرویند.

شیرین بیان: جوشانده ریشه این گیاه برای درمان زخم معده و رفع عفونت مفید می باشد. این گیاه در مغان (گرمی) و اکثرا کوهستان فصل های بهار و تابستان میرویند.

اِسپند (اوزرلیک، اسفنج): دود کردن دانه برای بد نظری و رفع ترس مفید می باشد. اسپند در مناطق کوهستانی و مغان فصل تابستان میروید.

کاهو: مصرف خام برگ این گیاه آرامبخش بوده و برای تسهیل گوارش، تقویت ریشه مو، رفع کم خونی و ناراحتی های معده استفاده می شود. کاهو در همه مناطق و مغان در فصل بهار می روید.

غاز ایاقی: مصرف خام ساقه و خیسانده آن در آب تقویت کننده معده بوده و برای درمان زخم معده مناسب می باشد. این گیاه در مناطق کوهستانی و کشاورزی، سطح استان فصل بهار می روید.

تره: مصرف خام این گیاه برای درمان درد دندان و چاقی مفید می باشد. این گیاه در همه مناطق در بهار می روید.

سیر: مصرف خام ریشه و ساقه سیر ضد میکروب و ضدسرطان می باشد و برای رفع مسمومیت، درد شکم، فشار خون و قند خون به کار می رود. مصرف خام ساقه سیر برای درمان مسمومیت، فشارخون، قند خون و تقویت ریشه مو مناسب است. در همه مناطق سطح استان در بهار، پاییز و تابستان می روید.

جعفری: مصرف خام ساقه جعفری مسهل غذا بوده و درد شکم و پهلو را بهبود می بخشد. جعفری در همه مناطق فصل بهار می روید.

دارچین: جوشانده پوست ساقه دارچین آرامبخش بوده و مقوی اعصاب و معده و ضد درد می باشد و همچنین برای درمان عفونت مفید و موثر است.

سیم اتی (قایا قشنگی): جوشانده و دم کرده برگ و ساقه این گیاه برای درمان قند خون (دیابت) مفید است. این گیاه در مغان و ییلاقات گرمی، اواخر بهار می روید.

زنجبیل: جوشانده ریشه زنجبیل عفونت را از بین می برد. دم کرده ریشه آن نیز برای تقویت نسوج عضلانی و استخوانی مصرف می شود.

هِل: دم کرده دانه هل مقوی معده و روده، ضد سرطان و آرامبخش می باشد.

گل نسترن (گیلدیگ): مصرف خام میوه این گیاه برای درمان بیماری کبد و دفع سنگ کلیه مفید می باشد و کبد را تقویت می کند. جوشانده و دم کرده میوه نسترن سرشار از ویتامین ث بوده و تصفیه کننده خون می باشد. همچنین برای رفع عفونت مجاری ادرار و سنگ کلیه مصرف می شود. نسترن در مناطق کوهستانی، مغان و گیلان  در اوایل پاییز و تابستان میروید.

علف چشمه (بولاغ اُوتی): مصرف خام ساقه این گیاه برای تسهیل هضم غذا مفید می باشد. علف چشمه در اطراف چشمه ها در فصل بهار میروید.

گل گاوزبان (گوزبان): مصرف دم کرده برگ گل گاوزبان آرامبخش است و جوشانده برگ نیز به عنوان مسکن مصرف می شود. جوشانده و دم کرده برگ و گل این گیاه برای درمان سرماخوردگی، بیماری های قلبی و گلودرد به کار می رود و همچنین برای شادابی پوست نیز مفید است. گل گاوزبان در مناطق کوهستانی، محل های بوته دار، اردبیل و همه مناطق از آخر اردیبهشت تا اواخر تابستان و اواخر بهار می روید.

زرشک وحشی: مصرف میوه این گیاه به صورت خیسانده در آب برای تصفیه خون مفید می باشد و برای بیماران دیابتی نیز مفید می باشد. این گیاه در آبش احمد، مغان و مناطق کوهستانی در بهار و تابستان میروید.

کوبَر: میوه کوبر به صورت ترشی برای درمان بیماری قند خون و چربی خون مورد استفاده قرار می گیرد. کبر در مغان و بیله سوار در بهار و تابستان میروید.

زعفران: جوشانده گل زعفران برای درمان بیماری قلب و اعصاب مفید می باشد. زعفران در مناطق کوهستانی در تابستان می روید.

گل بابونه: دم کرده برگ بابونه برای درمان سرماخوردگی مفید می باشد. همچنین بابونه تقویت کننده مو نیز می باشد. گل بابونه در مناطق کوهستانی در تابستان می روید.

گل ختمی: جوشانده و دم کرده گل ختمی برای درمان بیماری آسم، تنگی نفس، برونشیت و عفونت دستگاه تناسلی و مجاری ادراری استفاده می شود. گل ختمی در دشت مغان و همه مناطق در فصل تابستان و بهار (اردیبهشت و آخر شهریور) میروید.

کاکوتی (کهلیک اوتی): جوشانده و دم کرده برگ این گیاه  تقویت کننده معده، ضدعفونی کننده مجاری تنفسی و ضد انگل و قارچ می باشد و برای رفع سوء هاضمه، سرماخوردگی و عفونت نیز مفید و موثر می باشد. کاکوتی در اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، فصل بهار میروید.

نویسنده: سیده یلدا رئیسی ساداتی

1394/11/12

 6:49:55 PM