شلغم

 

نام علمي :  Brassica napus           

        

نام ترکی: چومور

برگ ­هاي سبز شلغم حاوي ويتامين A ، C و كلسيم قابل توجه است. شيره ­ي غده در رفع سرفه ­هاي مزمن و نزله­ هاي برونشيتي مفيد است. همچنين غده ­ي ريشه­ ي آن اگر پخته و خورده شود باعث تسكين سرفه، نرم كردن سينه، تقويت چشم، زياد كردن اشتها، تقويت قواي جنسي و دفع سنگ مثانه مي ­شود. برگ ­هاي تازه و پخته شلغم بيشتر مدر است ولي نفاخ است به همين دليل بايد با فلفل، زيره و شيريني­ها خورده شود. ريشك ­هاي باريك غده ­ي شلغم اگر خشك شود و بعد از ساييدن با عسل خورده شود، براي طحال و سختي ترشح ادرار بسيار مفيد است. براي درمان شقاق پوست ناشي از سرما و خارش، ضماد پخته ­ي آن و آب دم كرده ­ي غده، ريشه، برگ و دانه روي عضو مورد نظر استفاده مي ­شود. تخم شلغم نیز گرم و تر است، اگر کمی سرخ شود، اشتها آور است ولی برای اشخاص گرم مزاج ایجاد نفخ می ­کند و ممکن است موجب سردرد شود که در این صورت گرم مزاج ­ها باید با ترشی و سکنجبین بخورند. روغن تخم شلغم ضد نفخ است و براي تقويت آلات تناسلي به صورت خوردن يا ماليدن روي موضع موثر است.

شلغم در نواحی مختلف استان اردبیل کشت می ­شود.

 

نویسنده: مریم عیدی

 ۱۳۹۴/۱۱/۵ ه‍.ش.

 ۱۹:۲۴:۱۱