سویا

نام علمی:      Glycine soja    

دانه ­های سویا به عنوان تونیک، مدر، ضد تب و ضد سم مصرف می­ شود و سس سویا برای خنثی کردن سموم غذا مفید است. همچنین مصرف سس سویا موجب جریان بهتر شیره­ ی هاضمه گشته و قدرت جذب روده­ ها را برای جذب و هضم غذا های پروتئین دار افزایش می­ دهد. ضماد دانه­ های سبز سویا روی زخم های آبله و سایر زخم ­ها موثر است و برای رفع التهابات پوست که در اثر ادرار ایجاد می ­شود، مناسب است. له شده ­ی برگ­ های سویا در محل مارگزیدگی باعث دفع سم می ­شود. گل ­های سویا برای بعضی از بیمارانی که مبتلا به کوری و تاری قرینه هستند، تجویز می ­شود. جوانه­ های سویا بادشکن و بازکننده­ ی انسداد مجاری عروق است. خاکستر سرشاخه­ های سویای زرد برای جلوگیری از رویش قارچ در حوالی مقعد موثر است. سویا مانند دیگر گیاهان خانواده­ ی لگومینوز برای سلامت کولون­ ها و تنظیم تخلیه و دفع بسیار مفید است و گیاه مناسبی برای درمان یبوست، دفع سنگ کیسه صفرا، بواسیر و سایر اختلالات دفعی بوده و برای سرطان کولون مفید است.

مضرات: اسراف در خوردن آن باعث یرقان می ­شود.

این گیاه در مزارع منطقه مغان در استان اردبیل کشت می ­شود.


نویسنده: مریم عیدی
 ۱۳۹۴/۱۱/۷ ه‍.ش.