تربچه


نام علمی: Raphanus sativus

 نام محلی: تورب

تربچه مسهل و صفراوی بسیار قوی است و برای بیماری های کیسه صفرا، دفع سنگ صفرا و التهاب ناشی از آن و نیز برای ناراحتی های معده بسیار مفید بوده و مبادلات متابولیکی را سرعت می بخشد. دانه تربچه اشتها آور بوده و معده را تقویت می کند و برای درمان ترشح ادرار به طور ناخواسته مفید است. در افرادی که مبتلا به سرطان معده هستند، مصرف تخم تربچه برای رفع عوارض جانبی توصیه شده است. به صورت استعمال خارجی ورم پستان را برطرف می کند. مصرف 2 گرم از دانه ترب بعد از غذا برای هضم آن بسیار نافع است. ضماد دانه ترب با سرکه برای دفع سم مار شاخ دار مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از آب تربچه روی پوست باعث باز شدن و روشن شدن پوست می شود. ضماد حاصل از له شده ریشه ترب با عسل پف زیر چشم را درمان می کند و ضماد ریشه و دانه گیاه برای رفع آثار ضرب دیدگی و کوفتگی مورد استفاده قرا می­گیرد. دم کرده ریشه تربچه برای دفع اخلاط سینه و سرفه های مزمن مفید است. تربچه برای بیماری های طحال و یرقان از قدیم مورد استفاده بوده است. له شده ریشه تربچه برای تسکین درد روماتیسم و نیز درمان اسهال مورد استفاده قرار می گیرد. عصاره ریشه گیاه برای ترمیم سوختگی ها و ضرب دیدگی ماهیچه ها اثرات درمانی خوبی را از خود نشان می دهد. ترب ایجاد گاز و نفخ و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را تحلیل می برد. در بعضی اشخاص برگ آن به هضم غذا کمک می کند و در مورد بعضی دیگر که در معده آنها رطوبت بسیار باشد، ترب مانع هضم غذا می شود. آب برگ ترب برای افزایش بینایی چشم نافع است و خوردن دم کرده آن برای قطع سرفه کهنه مزمن و دفع اخلاط غلیظه حادث در سینه و غرغره با آب دم کرده آن با سکنجبین برای دیفتری نافع است. مالیدن آب ترب به بذن موجب گریز حشرات می شود. در اکثر باغات سبزی استان کشت می شود.


نویسنده: فرحناز رضاپور

 2/1/2016

 1:04:43 AM