سیب


نام علمی:   Malus orientalis                     


نام ترکی: آلما


سیب از نظر خواص اشتها آور، مقوی، کبد، سخت نفس کشیدن و تقویت دهانه معده به هر دو روش خوردن یا بوییدن است. سیب شیرین فرح آور و لطیف کننده­ ی روح و پخته ­ی آن برای سرفه خشک مفید است. بخارپز آن در همه ­ی خواص از گوشت خام آن قویتر است و برای تقویت قلب، تقویت معده، کبد، رفع سودا، وسواس و دفع سموم مخصوصاً سم عقرب نافع است. اگر سیب داخل خمیر در زیر آتش پخته شده باشد، خوردن آن برای افراد مبتلا به اسهال خونی، سل، تنگی نفس و لاغری نافع است. گذاشتن ضماد سیب روی چشم باعث تسکین درد چشم می­ شود. سیب ترش قابض است، قی و عطش را تسکین می ­دهد و برای معده­ های صفراوی مفید است. آب سیب ترش با آب انار و داروهای مناسب برای تقویت معده، اسهال صفراوی و تسکین قی نافع است. ضماد برگ سیب برای ورم مفید است و استفاده از شکوفه ­ی سیب با داروهای مناسب برای رفع اخلاط متعفن موثر است و مربای شکوفه ­ی سیب برای ضعف دل و دماغ و برانگیختن نیروی جنسی مفید است. پوست سیب خشک شده به صورت جوشانده برای رفع ورم مفاصل، رماتیسم، نقرس و ناراحتی ­های کلیه که منجر به کاهش ادرار می ­شود، مفید و موثر است. ویتامین­ های سیب بیشتر در پوست سیب قرار دارد، بنابراین خوردن سیب با پوست مفیدتر است.


مضرات: اسراف در خوردن سیب نارس بهاره باعث تب، نفخ، درد عضلات و فراموشی می ­شود و در این مورد باید از دارچین و غذاهای لطیف استفاده کرد. اسراف در خوردن سیب ترش مضر سینه است و بدین منظور باید از گل قند، دارچین و عسل استفاده کرد.


سیب در باغات نواحی مختلف استان اردبیل وجود دارد.

 

نویسنده: مریم عیدی

 ۱۳۹۴/۱۱/۷ ه‍.ش.