نعنا دشتی        


 نام علمی: Mentha spicata    


 نام ترکی: داغ نعناسی


در معالجه التهابات مخاط بینی، گلو و دهان به کار می رود . دم کرده برگ نعناع را جهت تقویت و رفع نفخ معده و روده مصرف می کنند. اسانس آن یک داروی ضد نفخ معطر است و عرق نعناع را برای رفع رطوبت معده نیز مصرف می کنند. جوشانده آن برای ناراحتی معده، رفع اسهال ناشی از سرماخوردگی، تحریک ترشح صفرا در یرقان و سایر بیماری های کبدی بکار می رود. برای تقویت اعصاب، کمک به هضم غذا، معالجه سرفه وتشنجات عصبی، زکام و برونشیت بسیار مفید است. دمکرده آن داروی محرک اعضا و دستگاه گوارش بوده و نیز برای استفراغ، سرگیجه، سردرد، خواب آلودگی و برای آروغ و تهوع مفید است و صفرا را تحریک و رقیق می نماید. نعناع بعضی سردردها را برطرف ساخته و برای تنفس و قلب مفید است. دم کرده نعناع برای دل درد، دل پیچه، تشنج اعصاب، اسهال  و هضم غذا خوب بوده و بعنوان مسکن نیز توصیه شده است. جویدن برگ آن برای رفع سکسکه و کمپرس جوشانده آن برای رفع خارش جلدی بدن موثر است. سرشاخه گلدار و برگ تازه آن اثر نیرو دهنده، مقوی معده، بادشکن و ضد تشنج دارد. شربت نعناع داروی یرقان است. ضماد تخم نعناع با نمک برای گاز گرفتگی سگ­ هار  پادزهر خوبی است. خارش، سرخی دست و صورت و بدن با استفاده از کوبیده نعناع برطرف می شود. برای معالجه امراض پوستی بخصوص اگزما مفید است. ماساژ زبان با نعناع برای رفع زبری زبان مفید است و اگر خمیر آن بر پستان گذاشته شود، شیر را قطع و ورم آن را فرو می نشاند. چکاندن عصاره نعناع برای درد گوش مفید است. نعناع ترشی معده را زیاد می کند و زیاد خوردن آن باعث خارش گلو می­شود. این گیاه در دامنه کوهها و ارتفاعات متوسط رویش دارد


نویسنده: سیده یلدا رئیسی ساداتی


1394/11/14

 1:04:35 AM