سیاهدانه

       

 نام علمی: Nigella sativa       

   

  نام ترکی: قره چورک اوتی 

  


دانه ­های این گیاه کابرد دارویی دارد. خواص آن گرم کننده است، دم کرده ­ی آن رطوبت­ ها را خشک می کند، اخلاط را اعتدال می ­بخشد و اخلاط غلیظ را رقیق می ­نماید. اگر هر صبح خورده شود، قاعده ­آور است و ترشح ادرار و شیر را زیاد می­ کند و ضماد دانه آن برای رماتیسم، زخم بینی و ورم گوش بسیار مفید است. سیاه دانه برای تقویت بدن، رفع مسمومیت­ های خونی، بزرگ شدن کبد، تهوع، درد معده، یبوست و تقویت زنان بعد از زایمان اثرات درمانی مهمی دارد. پودر دانه آن با روغن کنجد برای گزیدگی عقرب، تاول ­های پوستی و آبسه مفید است. از دم کرده یا بخور سیاه دانه برای سرفه، سردرد، ناراحتی ­های تنفسی، یرقان و ناراحتی طحال بهره می­ گیرند. برای درد های رحمی، دندان درد، زکام و دفع سنگ کلیه نیز از آن استفاده می­ شود.

اگر با روغن سرخ شود و خورده شود، برای درخشان کردن رنگ صورت مفید است. اگر با سرکه خورده شود، باعث دفع انواع مختلف کرم معده می­شود. برای رفع ناراحتی تنفس باید با آب و عسل خورده شود و خوردن آن با عسل برای خرد کردن سنگ کلیه و مثانه و رفع تب ­های مزمنه و سوخته­ ی آن برای بواسیر مفید است، مخصوصاً اگر با رب خورده شود. اگر دم­کرده ­ی آن با سرکه مضمضه شود، برای درد دندان مفید است و ضماد آن روی پیشانی برای جلوگیری از شدت زکام و رفع سردرد نافع است. اگر با عسل و روغن خورده شود، برای تسکین درد رحم و درد های پس از زایمان مفید است. اگر سرخ کرده­ ی آن را کوبیده و با روغن زیتون کمی جوشانده شود و چند قطره از آن در بینی چکانده شود، برای رفع زکام که با عطسه ­ی فراوان همراه باشد، بسیار مفید است.


مضرات: اسراف در خوردن سیاه دانه در گرم مزاجان موجب ورم و درد های گلو و گرفتگی ­هایی می ­شود، از این جهت گرم مزاجان باید سیاهدانه را در سرکه خیسانده و سپس بخورند. برای کلیه مضر است و از این نظر باید با کتیرا خورده شود. مصرف بیش از حد آن باعث سقط جنین می ­شود.


  این گیاه در اطراف زمین های کشاورزی در نقاط مختلف استان اردبیل می روید



نویسنده : مریم عیدی

 ۱۳۹۴/۱۱/۵ ه‍.ش.
 ۱۹:۳۸:۵۴