محققان طب قرآنی، معتقدند انار به عنوان یک میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار مینشیند که این فصل زمان خزان درختان و گرفتگی آسمان است و برای جلوگیری از افسردگی و نگرانی دانههای انار بسیار مفیدند و موجب شادابی میشوند.
انار یکی از میوههای خوش آب و رنگ فصل پاییز و زمستان است که در مقایسه با سایر میوههای این فصل، آنتیاکسیدان بیشتری برای افزایش ایمنی، مقاومت و حفاظت از بدن در مقابل بیماریها، میکروبها و ویروسها دارد.
از امام رضا (ع) هم نقل شده که: «انار بخورید تا دهانتان پاکیزه و خوشبو شود.» کارشناسان هم میگویند خوردن انار مانع تشکیل پلاکهای دندانی و بروز پوسیدگی دندان میشود و برای دندان درد مفید است.
در بارداری انار جزو میوه هایی است که به شدت توصیه میشود. به خصوص برای مادرانی که در این فصل باردار هستند و تمایلی به خوردن سیب ندارند انار میتواند جایگزین مناسبی باشد. خوردن انار برای کمک به رشد جنین و سلامت فرزند نیز مفید است. خوردن انار در بارداری باعث زیباتر شدن فرزند میشود. علاوه بر جلوگیری از ویار و تقویت مادر، به رشد کودک هم کمک میکند.
برای صفرا و تب صفراوی مفید است و بهتر است قبل از غذا خورده شود، بهترین موقع خوردن انار صبح ناشتا با کمی گلپر است.
پودر پوست انار برای التیام زخمهای کهنه مفید است. اگر انار با دانه خورده شود از صدا کردن شکم جلوگیری میکند. دمکرده برگ انار میگرن را برطرف میکند.
بهترین ساعت برای نوشیدن آن ۵ عصر و آخر شب است. ۵ گرم گل انار در یک لیوان آب جوش دمکرده و میل کنید.
انار یکی از معدود میوههایی است که آب میوه آن به اندازه خود آن خاصیت دارد.
انار میوهای است که هم به صورت ترش خورده میشود هم شیرین و هر کدام آن خواص خودش را دارد. مثلاً انار شیرین برای سرماخوردگی، تقویت رودهها، تقویت معده، تقویت ریه، وجود خون در ادرار، مسمومیت، درد گوش، التهاب معده، آب ریزش چشم، خارش پوست، تقویت لثه، تصفیه خون، کم خونی، اسهال خونی استفراغ و کم اشتهایی مفید است.
انار شیرین برای کسانی که یرقان دارند مفید است، یک ساعت قبل یا بعد از غذا میل شود. امام صادق از انار شیرین یاد کرد و فرمود: «ترش و شیرین در شکم سازگارتر است».
انار ترش برای سکسکه، قند خون، تب صفراوی و غیره استفاده میشود. کسانی که زخم معده دارند انار ترش برایشان ممنوع است.
به طور کلی زیاده روی در مصرف انار ترش امکان به وجود آمدن زخم معده را دارد. برای درمان زخمهای دهان روزی چند بار آب انار ترش را در دهان نگه داشته و مزه مزه کنید. کسانی که مزاج گرم دارند انار ترش برای آنها مفید است. امام رضا (ع): «انار شیرین و ترش بمک؛ چرا که انسان را نیرو میدهد و خون را زنده میسازد.»
آب انار خواص آنتی اکسیدانی قویای دارد و در پیشگیری از بیماریهای قلبی و سکته بسیار مفید است. یک لیوان آب انار حدود ۴۰ درصد ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را تأمین میکند و منبع خوبی از ویتامینهای A، E و اسیدفولیک است. مقدار آنتی اکسیدان موجود در آب انار حتی ۳ برابر چای سبز است.
نقش آنتیاکسیدانها، کند کردن یا جلوگیری از صدمه سلولی است که توسط علل مختلف استرس زا به وجود میآید، مانند مصرف سیگار و دخانیات، آلودگی هوا و استرسهای روحی. مصرف روزانه آب انار به کاهش فشارخون کمک میکند؛ و به طرز چشمگیری پیشرفت سرطان پروستات را کاهش میدهد.
آنتیاکسیدانهای درون انار یا آب آن ممکن است بتواند از ایجاد لخته در خون جلوگیری کند. متخصصان تغذیه بر این نکته تأکید دارند که آب انار همچنین میتواند چربیهای اطراف معده و شکم را در زنان و مردان چاق کاهش دهد.
در آزمایشی که انجام شد، در طول یک ماه ثابت کردند میزان تشکیل سلولهای چربی در اطراف شکم در افرادی که آب انار مصرف میکنند، کاهش مییابد. کسانی که آب انار مینوشند، فشار خونشان پایین میآید و بنابراین خطر بروز حملات قلبی و سکته مغزی و بیماری کلیوی در این اشخاص نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
پزشکان به این نتیجه رسیدند که آب انار میتواند مقدار اسید چرب موجود در خون را کاهش دهد. آزمایشهای قبلی که روی انسان و حیوانات انجام گرفته، نشان داده است که مقدار زیادی از این اسید چرب، ذخیره چربی را در اطراف شکم افزایش میدهد و در نتیجه سبب تشدید احتمال ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع دوم میشود.
مضرات انار
خوردن انار یا آب آن به مقدار زیاد هم میتواند دردسرساز باشد. مثلاً کسانی که سرد مزاج هستند نباید در خوردن انار افراط کنند. انار معده را سست کرده و ایجاد نفخ میکند. این افراد باید انار را با زنجبیل بخورند. از طرف دیگر جوشانده پوست درخت و پوست ریشه آن که برای رفع کرم بکار میرود ممکن است ایجاد سرگیجه و استفراغ کند. در خوردن جوشانده انار باید احتیاط کرد و این کار باید تحت نظر متخصص انجام گیرد.
کسانی که این داروها را مصرف میکنند باید در خوردن انار محتاط باشند:
کاربامازپین (Tegretol)، روزوواستاتین (Crestor)، تولباتامید (Orinase) و وارفارین (کومادین).
مصرف انار با وارفارین ممکن است، اثرات جانبی وارفارین را افزایش دهد. همچنین داروهایی که برای فشار خون بالا استفاده میشوند، از آنجایی که انار خود کاهش دهنده فشارخون است، مصرف انار با این داروها میتوان باعث افت شدید فشارخون شود. خوردن انار برای مبتلایان به زخم معده و روده جایز نیست همچنین موجب کاهش جاذبه کبد میگردد. افراط در خوردن انار باعث یبوست ناراحتی معده و زبر شدن گلو میشود در ضمن افرادی که مبتلا به ناراحتی ریوی هستند در مصرف انار احتیاط کنند.
افرادی که مبتلا به ناراحتی ریوی هستند در مصرف انار احتیاط کنند.
خواص انار برای پوست
انار از آن میوههایی است که میتواند به عنوان ماسک صورت هم استفاده شود. از ماسک انار برای مقابله با چین و چروک پوست صورت استفاده میکنند. انار به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای قوی، با رادیکالهای آزاد که عامل اصلی پیری پوست هستند، مقابله میکند. استفاده از انار برای تقویت پوست بسیار ساده است، فقط کافی است مقداری آب انار را بگیرید و آن را بدون مخلوط کردن با چیز دیگری روی پوست صورت خود بمالید. این کار باعث روشن شدن پوست میشود و برای تغذیه پوست هم بسیار مناسب است.
دانه انار
روغنی که از دانههای انار به دست میآید اثرات تقویتی خاص خودش را دارد. این روغن خاصیت ضدالتهابی قویای دارد که مرهون اسید چرب موجود در آن است، ناراحتیهای پوستی مانند خشکی پوست، اگزما و سوختگی در اثر نور خورشید را تسکین میدهد. در کاهش ورم و دردهای عضلانی مؤثر است و به تنظیم هورمونها که نقش مهمی در کاهش خطر احتمال ابتلا به سرطان سینه دارند، کمک میکند.
خواص دیگر انار:
۱.پوست و ریشه انار ضدکرم است
۲.انار معتدل، مقوی، ملین، ادار آور و ضد تشنگی
۳.اگر بعد از غذا انار شیرین خورده شود رنگ چهره زیبا و غذا آسان هضم میشود.
۴. کسانی که لاغر هستند خوردن انار برای آنها مفید است البته نوع شیرین آن
۵. انار شیرین برای کسانی که یرقان دارند مفید است، یک ساعت قبل یا بعد از غذا میل شود.
۶. انار شیرین سرفه را تسکین میدهد و صدا را باز میکند (برای کسانی که آواز میخوانند)
۷.انار شیرین خارشهای بدن را تسکین میدهد.
۸. طبع انار ترش سرد است.
۹. مقوی معده و کبد است، البته انار شیرین
۱۰.کسانی که زخم معده دارند انار ترش ممنوع است. به طور کلی زیادهروی در مصرف انار ترش امکان به وجود آمدن زخم معده را دارد.
۱۱. جهت درمان زخمهای دهان روزی چندبار آب انار ترش را در دهان نگه داشته و مزمزه نمایید.
۱۲. جهت درمان زخم داخل بینی یا گوشت اضافی روی زخمها آب انار ترش را بجوشانید تا غلیظ شود، سپس با عسل مخلوط نمایید و بر روی آنها بمالید.
۱۳. رب انار مقوی بدن و چاق کننده است.
۱۴. کسانی که میل به خوردن خاک و چیزی دیگر دارند با خوردن رب انار از بین میرود.
۱۵.خانمهای حامله اگر در دوران حاملگی رب انار بخورند ویار آنها از بین میرود.
۱۶. کسانی که کرم دارند حدود سه یا چهار گرم پوست انار را با یک لیوان آب گرم میل نمایند. بهتر است یبوست نداشته باشند اگر چنانچه یبوست دارند یک روز قبل از خوردن پودر پوست انار مسهل یا سوپهای ملایم بخورند و 2 ساعت بعد از خوردن پودر پوست انار مقداری سوپ میل شود.
۱۷. کسانی که کم خون هستند یا احساس خستگی زیاد میکنند از دم کرده یا جوشانده برگ انار به عنوان چای استفاده (10 گرم در 250 سیسی آب) کنند.
۱۸. برای رفع درد سینه یا سرفه خشک سر انار را سوراخ کرده سپس روغن بادام شیرین داخل آن ریخته و روی آتش بگذارند تا روغن جذب شود آن گاه بخورند بسیار خوب است.
۱۹.عصاره گل انار و گلاب برای ورم چشم مفید است. بصورت ضماد با احتیاط مصرف شود.
۲۰. امام صادق (ع) میفرمایند: بخورید انار را با پردههای وسط آن تا معده را صیقل دهد و هوش را زیاد کند.
۲۱. حضرت علی(ع) میفرمایند: به کودکان خود انار دهید تا زودتر به سخن آیند.
۲۲. کسانی که بیماری قند دارند از انار استفاده کنند.